educaţie prin joc, artă, meşteşug şi natură

Atelierul de MuceniciSarbatorile ne ajuta sa dezvoltam un “simt al timpului”, sa percepem aspectul ciclic al anului si ne ofera prilejul de a lucra la tesatura relatiilor dintre noi, a ne simti parte dintr-o familie, mai mica (cea biologica) sau mai mare (cea a prietenilor, poporului in care ne-am nascut sau chiar a umanitatii).
La Atelierul de Mucenici copiii vor avea ocazia si de a parcurge ei insisi complexul proces prin care, de la faina, apa, miere, nuca… se ajunge la deliciosii mucenici, dezvoltandu-si in felul acesta o gandire vie, capacitatea de a duce pana la final ce si-au propus, respectul pentru lucrul facut de mana omului si bucuria de a lucra impreuna cu altii. Jocurile din timpul dedicat coptului vor contribui si ele la buna dispozitie pe care fiecare o va lua acasa impreuna cu un mucenic facut de el.

CAND: joi, 6 martie la ora 17.00
CINE: copii intre 3 si 10 ani
UNDE: centrul educational Waldorf Neaos, str. M. Kogalniceanu nr. 16, Brasov
COORDONATORI: Cipriana Serbu si Cecilia Laslo
PRET: 25 lei / copil (materialele, ceaiul si… cantecele de primavara sunt incluse)
INSCRIERILE se fac la:
– tel – 0742218651
– e-mail – waldorfneaos@gmail.com

SEMNIFICATIA SARBATORII MUCENICILOR

Sărbătoarea creștină a Sfintilor 40 de Mucenici s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional și astfel s-a nascut o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară în ziua mucenicilor (9 martie) se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, si incep zilele moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se faceau numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostindu-se descântece, pentru a lasa sa iasa căldura și să intre gerul:
“Intra frig si iesi caldura, / Sa ne fie vreme buna / Pentru plug si aratura.”
Astazi, dintre toate practicile stravechi, se pastreaza obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie figurine din aluat, numite „sfintisori” sau „mucenici”. Acestia sunt facuti din aluat dospit si au forma cifrei opt, simbolul infinitului, echilibrului cosmic. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart.

Reclame

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: