educaţie prin joc, artă, meşteşug şi natură

Despre noi

             Cipriana ŞerbuCipriana

          M-am născut şi am crescut într-o familie cu patru copii, căţei, pisici, bunici, părinţi. Verile ni le petreceam la ţară, pe dealuri, unde făceam focul, culegeam şi mâncam fructe, ajutam la strânsul fânului şi ne căţăram în copaci. Acasă ne plimbam mult cu bicicleta şi exploram cartierul de la înălţime (prin copaci, pe barăci sau garaje).

         Am avut norocul ca în anul în care am început şcoala să se deschidă primele clase Waldorf din România. Mama a fost atât de încântată de învăţătorul meu şi de pedagogia Waldorf încât în acelaşi an l-a înscris la şcoală, în aceeaşi clasă, şi pe fratele meu mai mic, deşi plănuise iniţial să mai aştepte un an pentru acesta. În scurt timp s-a înscris şi ea la Seminarul Waldorf. Au urmat anii de şcoală în care am avut parte de experienţe foarte variate şi profesori care mă fascinau şi pe care ii admir şi acum. Vacanţele de vară erau impărţite între timpul petrecut la ţară şi simpozioanele Waldorf la care participa mama, luându-ne şi pe noi cu ea.

          La începutul liceului m-am înscris la cercetaşi. Atunci a început o lungă şi frumoasă aventură, cu mulţi prieteni, mult timp petrecut în natură, proiecte sociale. Educaţia prin acţiune, care defineşte sistemul pedagogic cercetaşesc, mi-a dezvoltat încrederea în forţele proprii şi capacitatea de a lucra în grup. Conexiunea mea cu natura s-a consolidat foarte mult în aceşti ani.  

             La sfârşitul liceului am ales sa încep formarea ca pedagog Waldorf pentru că în felul acesta puteam să îmbin cele trei domenii care m-au atras dintotdeauna: cunoaşterea omului, contactul cu natura şi practicarea artelor.

        În urmatorii zece ani am desfăşurat foarte multe activităţi, majoritatea în calitate de coordonator de grupuri – educatoare, ghid turistic, profesoară de muzică, lider al unui grup de cercetaşi, organizator de tabere, animator la petreceri de copii. Cel mai mult m-au ajutat să “cresc” cei şase ani petrecuţi la Grădiniţa Waldorf Christophori. Am avut ocazia să lucrez cu copii între 1,5 şi 6 ani care mi-au adus aminte cum să privesc şi să mă bucur de lucrurile aparent nesemnificative, m-au ajutat să devin mai trează, mai prezentă, să observ înainte de a judeca sau a acţiona. Mi-au arătat că, deşi cu toţii parcurgem anumite etape de evoluţie general valabile, fiecare avem, încă de la început, un dar unic de oferit lumii. Nu în ultimul rând, munca cu părinţii şi cu colegele a susţinut lucrul cu copiii, oferindu-mi multe provocări şi satisfacţii.

Scurt C.V.

Educaţie:

–          2011-2015 – Curs de formare în gimnastica Bothmer

–          2005-2011 – Facultate şi master pedagogia muzicală – chitară clasică 

–          2004-2006 – Curs de formare educatoare Waldorf

–          2003-2006 – Colegiul Universitar de Institutori Waldorf (învăţător şi profesor arte plastice)

–          2002-2003 – Curs de ghizi naţionali

–          1993-1999 – Şcoala de Muzica şi Arte Plastice, secţia harpă

–          1991-2003 – Şcoala şi Liceul Waldorf

Experienţă profesională:

–           2013 – prezent – am infiintat centrul educational Waldorf Neaos, in cadrul caruia activez ca si coordonator si facilitator de cursuri si ateliere  

–           2007 – 2013 – educatoare Waldorf  

–          2007 – 2013 – am oferit lecţii particulare de chitară, blockflote, fluier pentatonic şi desenul formelor pentru copii si adulti

–          2007 – prezent – ghid turistic

–          2011-2012 – coordonator curs de blockflote pentru adulţi

–          2007 – prezent – ocazional animator evenimente pentru copii

–          2007 – 2008 – organizator tabere echitaţie şi educaţie montană pentru copii 7-14 ani

Alte activităţi:

–          2003-2007 lider de grup (tineri între 14-19 ani) şi responsabil programe la nivel local în cadrul Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României

–          Începând din 1999 membră a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României 

 

 

Reclame

Nor de etichete