educaţie prin joc, artă, meşteşug şi natură

Mișcare BOTHMER

????????????????????????????????????

foto: Nicolae „Gin” Burca

Echilibrul spre care tindem în căutarea unei vieți sănătoase, pe toate planurile, nu este ceva fix ci mai degrabă un proces dinamic, o continuă pendulare între diverse polarități: a fi încordat sau relaxat, a fi orientat către sine sau către ceilalți și lumea exterioară, a fi activ sau receptiv, a deține controlul sau a te abandona, a fi spontan sau disciplinat… Mișcarea Bothmer (numită și Gimnastica Bothmer) ne invită să lucrăm cu toate aceste aspecte, să învățăm să ”jonglăm” cu ele dezvoltând un nou tip de conștiență.
Felul în care gândim, simțim și acționăm, felul în care ne raportăm la lume și la noi înșine se reflectă în mișcarea noastră. Lucrurile funcționează însă și în sens invers: modul în care ne mișcăm ne influențează pe toate planurile. Mișcarea Bothmer este rezultatul unei cercetări despre evoluția omului în relație cu forțele spațiului. Să te simți apăsat de griji, să sari în sus de bucurie, să fii un om cu verticalitate sau să calci strâmb nu sunt doar niște expresii apărute accidental ci ele reflectă o corespondență între spațiul exterior și lumea noastră interioară, sufletească.* Tocmai de aceea această metodă de lucru cu gravitația, planurile și direcțiile spațiale poate acționa atât de benefic și de profund asupra omului.

ISTORIC

Contele Fritz von Bothmer a pus bazele Gimnasticii/Mișcării ce îi poartă numele, în colaborare cu Rudolf Steiner, în anii 20 ai secolului trecut. Mișcarea Bothmer a făcut parte din baza programei școlare a primei școli Waldorf. Ulterior aceasta s-a dezvoltat către trei domenii distincte: educația copiilor, terapie și educația adulților.

CE FACEM:

În cadrul sesiunilor de Mișcare Bothmer căutăm să ne îmbunătățim relația cu propriul corp, să experimentăm un mod autentic și neinvaziv de a intra în contact cu ceilalți și să explorăm felul în care interacționăm cu forțele spațiului. Realizăm toate acestea cu ajutorul exercițiilor propriu-zise de Mișcare Bothmer, jocurilor de mișcare, exercițiilor ritmice, de percepție, jongleriei, etc., activități de o diversitate mare din punct de vedere al dinamicii, variind de la foarte energice la foarte liniștite. Lucrăm în grupuri mai mari sau mai mici, în perechi și individual.

POSIBILE EFECTE

  • Îmbunătățirea posturii
  • Senzația de vitalitate, de împrospătare
  • Mișcarile, în general, devin mai sigure, mai conștiente și mai eficiente
  • Un mai bun echilibru la nivel mental și emoțional
  • În relația cu ceilalți te poti deschide cu căldură și interes, în același timp creându-ți și spațiul personal necesar
  • Crește capacitatea de observare, devii mai treaz, mai prezent
  • Sesizezi din ce în ce mai clar feedback-ul pe care îl primești de la propriul corp în legătură cu impactul pe care îl au asupra ta anumite situații de viață
  • Acțiunile, gândurile și sentimentele tale nu mai sunt doar o reacție semi-automată față de lucrurile cu care te confrunți. “Observatorul”, care înainte poate se confunda cu ele, începe să le cunoască și să le transforme. Devii mult mai activ și puternic interior și astfel îți gestionezi mai conștient propria viață.

CUI NE ADRESĂM:

– celor interesați de o dezvoltare personală prin mișcare

– părinților

– celor care lucrează cu grupuri de adulți

– celor care lucrează în domeniul mișcării (profesori de educație fizică și sport, fizioterapeuți, etc.), care caută perspective noi pentru munca lor
– celor care lucrează în domeniul pedagogic, pedagogic-curativ sau terapeutic (profesori, pedagogi curativi, medici, terapeuți, etc.)

ECHIPAMENTUL NECESAR:

Îmbrăcăminte cât mai lejeră și încălțăminte comodă (preferabil de sport)

COORDONATOR:

Cipriana Șerbu

CÂND:

Sâmbăta, 9.30 – 12.45, bilunar (11 și 25 martie, 8 și 22 aprilie, 6 și 13 mai, 3 și 17 iunie 2017)

UNDE:

Școala Waldorf Sophia, str. Păltiniș nr. 6, Brașov – sala de festivități

INFORMAȚII ȘI ÎNSCRIERI

tel. 0742218651, e-mail – waldorfneaos@gmail.com

PARTENER:

Scoala Primara Libera Waldorf Sophia – www.waldorfsophia.ro

LINK-URI UTILE:

 

* Un articol care trateaza acest subiect: http://www.waldorf-resources.org/articles/display/archive/2014/07/28/article/movement-education-the-origins-of-bothmer-gymnastics/c19f05f1ec6fa0291b8600b16487dfc9/

Reclame

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: